Brein achter terreuraanslagen Mumbai vrijgelaten op borg

Zakiur Rehman Lakhvi, het vermoedelijke brein achter de terreuraanslagen van Mumbai in 2008, is op borg vrijgelaten uit een Pakistaanse gevangenis. Dat heeft zijn advocaat laten weten. Lakhvi zat al sinds 2009 in een cel nabij Islamabad. Hij mag nu zijn proces afwachten als een vrij man.

Volgens medewerkers van de gevangenis in Adiala werd Lakhvi vanmorgen vrijgelaten. Hij wist sinds december vorig jaar dat hij op borg kon vrijkomen, maar hij kon tot vandaag vastgehouden worden op basis van wetgeving rond openbare ordehandhaving. Het Hooggerechtshof verklaarde die beslissing nietig, waardoor Lakhvi toch vrij kon komen.

Zakiur Rehman Lakhvi is een van de zeven verdachten die terechtstaan voor de terreuraanslagen in Mumbai. In 2008 werden onder meer een joods centrum, een treinstation en een chique hotel tegelijk aangevallen. Honderden mensen werden gegijzeld, ruim 170 mensen kwamen daarbij om het leven.

Lakhvi werd in december 2008 door Pakistan opgepakt, amper vier dagen nadat hij door India was aangeduid als het brein achter de bloedige aanslagen in Mumbai. De aanslagen worden toegeschreven aan de anti-Indiase terreurgroep Lashkar-e-Taiba. Lakhvi wordt ervan verdacht die groepering vanuit Pakistan te leiden.

India veroordeelt vrijlating

India is niet opgezet met de vrijlating van Lakhvi. De Indische minister van Binnenlandse Zaken heeft via zijn woordvoerder laten weten dat dit "een belediging voor de slachtoffers" is. Hij heeft de internationale gemeenschap ook opgeroepen om "akte te nemen van het dubbel discours dat Pakistan voert wat betreft terrorisme".

Het politieke en juridische getouwtrek in deze zaak komt de moeizame relatie tussen beide landen niet ten goede. India beschuldigt Pakistan ervan het proces te laten aanslepen. Volgens Pakistan zijn er voorlopig onvoldoende bewijzen om de beklaagden effectief te veroordelen.