Farid "Le Fou" opnieuw op vrije voeten

Farid "Le Fou" Bamouhammad is opnieuw op vrije voeten. De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel heeft de man wegens medische redenen vrijgelaten onder voorwaarden. Bamouhammad was zich vorige week pas vrijwillig gaan aanbieden in de gevangenis van Sint-Gillis.

Farid Bamouhammad, bijgenaamd Farid "Le Fou", werd op 30 november 2014 vrijgelaten om medische redenen. Vorige week woensdag werd hij echter terug opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Bamouhammad had zich vrijwillig aangeboden aan de gevangenispoort.

Bamouhammad wilde weg uit de gevangenis omdat hij medische problemen heeft. Volgens zijn advocaten heeft hij de voorbije maanden bewezen dat hij zich rustig kan houden in de gewone wereld. Hij zou bovendien een "gevangenispsychose" hebben opgelopen, en daarom niet langer in een cel thuishoren.

"Medisch te zwak om in de cel te blijven"

"Begin vorige maand oordeelde een rechter echter dat Bamouhammad die psychose aan zichzelf te danken had, door zijn hongerstaking. Daarop ging hij zich vorige week vrijwillig aanbieden in de gevangenis van Sint-Gillis", legt VRT-journaliste Fatma Taspinar, die uitspraak bijwoonde, uit.

"De advocaten van Bamouhammad konden op die manier een speciale procedure starten bij de strafuitvoeringsrechtbank om hem voorlopig vrij te laten om medische redenen. Daarvoor zijn enkele medische attesten vereist. Zijn dossier was blijkbaar overtuigend, want de strafuitvoeringsrechtbank heeft geoordeeld dat Bamouhammad medisch te zwak is om in de cel te zitten."

Farid Bamouhammad is dus weer op vrije voeten, maar hij moet zich wel aan een reeks voorwaarden houden, vooral op medisch vlak.