Janez Detd lokt meer dan duizend fans naar reünieconcert in Vooruit

Twintig jaar na hun oprichting en vijf jaar na hun afscheid geeft Janez Detd vanavond in de Vooruit in Gent een eenmalig reünieconcert. In 48 uur tijd gingen 1.100 tickets de deur uit via een eenvoudig bericht op een Facebookpagina.

De groep Janez Detd rond zanger Nikolas Van der Veken ontstond in 1995. Twee jaar later stonden ze op de affiche van onder meer Pukkelpop en Dour Festival. De punkband beleefde diverse successen, trad onder meer op op de weide van Rock Werchter en sleepte verschillende TMF-Awards in de wacht. In 2010 besloten de bandleden in schoonheid te eindigen met een toer van 15 concerten door Vlaanderen.

Een fan richtte vijf jaar later een Facebookpagina op om de groep nog een keer samen te krijgen. Ondanks 3.000 likes hield de band de boot eerst af, maar gaat nu toch overstag onder de voorwaarde dat de zaal uitverkocht moest zijn. Op maandagavond 19 januari startte Democrazy de voorverkoop via een link op Facebook. In amper 48 uur waren alle 1.100 tickets de deur uit.

Vrijdagavond treden Van der Veken en alle muzikanten die ooit in de band hebben gespeeld nog een keer op in de Vooruit. Zowel Bob Haentjens, Joeri Van Vaerenbergh, Tim Toegaert, Tom en Bart Van Lierde, Thomas Maes, Dimitri Vinck, Wim Vanhenden en de twee vaste bandleden Bram Steemans en Nikolas Van der Veken zullen van de partij zijn.

Voor de groep, die afkomstig is uit de streek van Dendermonde, is de keuze voor de Vooruit snel uitgelegd. "We hebben hier heel goede herinneringen aan. Bovendien is het niet alleen moeilijk om in de streek een gelijkaardige zaal qua capaciteit te vinden, de Vooruit blijft een iconische zaal om op te treden. En zo ver liggen Dendermonde en Gent nu ook weer niet uiteen."