Kleiner neefje van Tyrannosaurus was een kannibaal

De Daspletosaurus, een familielid van de Tyrannosaurus Rex, was mogelijk een kannibaal. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Londen. Ze hebben op de botten van een adolescente Daspletosaurus bijtsporen gevonden, waaruit blijkt dat het dier fel gevochten heeft met en deels opgegeten is door een andere vleeseter, mogelijk een soortgenoot.
CHRISTIAN DARKIN/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Een Daspletosaurus verdedigt zijn prooi tegen twee Troödons.

De Daspletosaurus woog zo'n 500 kilo en leefde 75 miljoen jaar geleden in het huidige Canada. Het dier was met een lengte van zes meter niet zo indrukwekkend als de Tyrannosaurus Rex, waarmee het verwant was, maar het was ook een geducht roofdier.

Onderzoekers vonden in 1994 de schedel van een Daspletosaurus in een groeve bij Alberta in Canada. De schedel bevindt zich nu in het Royal Tyrrell Museum in Alberta. Het ongelukkige exemplaar had tijdens zijn leven veel gemene verwondingen opgelopen, en was na zijn dood deels opgegeten door een aaseter.

"Dit dier heeft duidelijk een moeilijk leven gehad, en het liep talrijke verwondingen aan zijn kop op, waarvan er een aantal behoorlijk ernstig moeten geweest zijn", zo zei doctor David Hone van de University of London, de belangrijkste auteur van de studie over de verwondingen. "De meest waarschijnlijke kandidaat die dit gedaan kan hebben, is een ander lid van dezelfde familie, wat erop wijst dat deze dieren gedurende hun leven felle gevechten met elkaar uitvochten."

Hone en zijn collega Darren Tanke van het Royal Tyrrell Museum analyseerden de bijtsporen en hebben ze nu in detail beschreven in een studie in het open-access journal PeerJ.

Uit de verwondingen blijkt dat de dieren een stevig robbertje vochten met elkaar (illustratie: Luis Rey).

Verwondingen hersteld

Niet al de verwondingen op de schedel waren afkomstig van beten, maar veel van de bijtsporen komen overeen met de vorm van de tanden van een dino uit de familie van de Tyrannosauroidea. Achteraan in de schedel is er zelfs een rond gat met de grootte van een tand, dwars door het been, het gevolg van een bijzonder woeste beet.

Het oppervlak van de beenderen vertoont sporen van genezing, wat aantoont dat de jonge Daspletosaurus niet gestorven is aan de verwondingen. De juiste oorzaak van zijn dood is niet bekend, maar bijkomende bijtsporen op zijn kaak lijken te zijn toegebracht na zijn dood, als het dier al aan het vergaan was. Dat wijst erop dat een ander lid van de Tyrannosaurus-familie aan het lijk van het dier geknaagd heeft, mogelijk een soortgenoot, al kan dat niet met zekerheid gezegd worden.

De schedel van de jonge Daspletosaurus vertoont talrijke verwondingen (foto: DWE Hone​, DH Tanke).

Tyrannosaurus ook een kannibaal

De onderzoekers verwijzen ook naar een andere studie die bewijsmateriaal vond voor kannibalisme bij Tyrannosaurus rex, en stelde dat het ook niet kon uitgesloten worden bij de verwante Daspletosaurus.

In het geval van de studie over Tyrannosaurus was het makkelijk om de schuld bij een soortgenoot te leggen, aangezien we geen weet hebben van een ander groot roofdier, met tanden die groot genoeg waren, dat op hetzelfde ogenblik op dezelfde plaats leefde. De dader moest dus wel een andere Tyrannosaurus zijn.

Dat is niet het geval bij Daspletosaurus, die zo'n 10 miljoen jaar voor Tyrannosaurus leefde in een deel van het huidige Canada, en die dat gebied deelde met een andere verwante soort, de Gorgosaurus. Dat zou dus ook de schuldige kunnen zijn. 

"Het is niet mogelijk om het onderscheid te maken tussen kannibalisme en tot voedsel dienen voor een ander lid van de Tyrannosaurus-familie", zo schrijven de onderzoekers. 

Ook van de Gorgosaurus vermoeden paleontologen dat het een kannibaal was, net als van Majungasaurus, die geen familie was van de Tyrannosauroidea.

Ook al was Daspletosaurus kleiner dan de verwante Tyrannosaurus, het dier had wel vervaarlijke tanden.