Meer voedingsproducten teruggeroepen na Europese allergiewetgeving

Door de nieuwe etiketteringsregels voor voedingsproducten die Europa heeft opgelegd sinds 13 december 2014 zijn er meer "recalls" (terugroepingen van producten) door de fabrikanten of verdelers van producten waarbij niet vermeld werd dat er allergene bestanddelen inzitten. Dat valt te lezen op de website van het Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

De rubriek "Productterugroepingen en mededelingen" in de afdeling Consumenten van de FAVV-website geeft een oplijsting van terugroepingen. De reden kan de aanwezigheid van een bacterie zijn, maar opvallend de laatste tijd is de motivering dat de aanwezigheid van een allergeen product niet vermeld werd op de verpakking.

Dat is een gevolg van de Europese wetgeving. Die voorzag al in 2007 in een lijst van voorverpakte voedingsmiddelen die de belangrijkste allergene producten moesten vermelden. De lijst werd gaandeweg uitgebreid en sinds december moeten de verkopers van niet-voorverpakte producten (bij de bakker, de slager, het restaurant...) ook mondeling inlichtingen kunnen geven over de aanwezigheid van allergene ingrediënten.

"Ook al verplicht de wet de producenten alleen tot het geven van een verwittiging, in de praktijk gaat de producent meestal over tot een terugroeping van producten als de aanwezigheid van allergene onderdelen niet werd vermeld", zegt Lieve Busschots, woordvoerster van het FAVV.

"Voor de allergiepatiënten maakt de Europese wetgeving niet zo'n groot verschil", zegt prof. dr. Didier Ebo, allergoloog van het UZ Antwerpen. "De patiënten zijn gewoonlijk goed op de hoogte van wat ze al dan niet kunnen nuttigen. Voor milde patiënten zorgt een disclaimer over "mogelijk sporen van allergeen product X aanwezig" of "product gemaakt in bedrijf waar ook allergene stoffen worden verwerkt" tot 'overshooting' in die zin dat ze uit voorzorg producten zullen vermijden die eigenlijk geen kwaad kunnen. En patiënten met een ernstige vorm van allergie hebben gewoonlijk een adrenalinespuit bij zich voor crisissituaties."

Volgens prof. Ebo zouden allergiepatiënten in ons land beter gediend worden met "meer allergologen" en "meer diëtisten die patiënten informeren over allergieën in plaats van zich uitsluitend te concentreren op afslankingsdiëten".