Nieuw massagraf ontdekt in Bergen-Belsen

Nederlandse onderzoekers hebben een nieuw massagraf ontdekt in het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland, zeventig jaar na de bevrijding. Het graf, met een oppervlakte van ongeveer 4 meter bij 16 meter, is gevonden op basis van getuigenverklaringen van ex-gevangenen.
AP1945
Een Britse soldaat bij een massagraf in Bergen-Belsen (archieffoto).

Dat heeft het tv-programma Nieuwsuur op de Nederlandse publieke omroep NPO vandaag gemeld.

De onderzoekers waren op zoek gegaan op basis van aanwijzingen van Paul Verschure, een kleinzoon van de in Bergen-Belsen overleden Nederlandse transportondernemer Jan Verschure. Hij sprak met ex-gevangenen die met zijn grootvader in het kamp hebben gezeten. Een van hen kwam met een kaart met daarop de locatie waar Jan Verschure waarschijnlijk is begraven. Daar is nu alleen een grasveld.

Na diverse metingen op de aangewezen plek heeft de Nederlandse oorlogsarcheoloog Ivar Schute vastgesteld dat zich daar vrijwel zeker een massagraf bevindt.