Oostenrijk verbiedt vanaf 2018 sigaret in cafés en restaurants

Slecht nieuws voor wie op skivakantie op café nog graag een sigaret opsteekt, want ook Oostenrijk gaat vanaf 2018 roken in restaurants en cafés verbieden. De Oostenrijkse regering heeft dat vandaag beslist.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De huidige wetgeving, die dateert van 2009, verbiedt sigaretten op openbare plaatsen, maar bevat een hele resem uitzonderingen, waaronder restauratie. De regelgeving wordt bovendien erg slecht gerespecteerd, geeft de regering toe.

De toekomstige wetgeving verbiedt ook de elektronische sigaret. Hotels met een rookzaal worden gespaard, op voorwaarde dat er geen drank wordt geserveerd.

Ondanks de eerste antitabakswetten in 1992 blijft Oostenrijk een land waar vele commerciële centra open plaatsen voor rokers hebben en waar een rookkamer in ziekenhuizen niet ongewoon is.

Het land is een van de westerse landen waar de prijs van een pakje sigaretten het laagst is. Een derde van de Oostenrijkers rookt. In de rest van Europa is dat slechts 28 procent.

De beslissing van de centrumlinkse regering gaat gepaard met fiscale voordelen voor cafés en restaurants die in 2016 al het rookverbod invoeren. Desondanks stuit de maatregel op verzet: de Oostenrijkse kamer van koophandel heeft al aangekondigd dat ze de mogelijkheid bestudeert om naar het Grondwettelijk Hof te stappen.