Polen herdenkt vliegtuigcrash waarbij president Kaczynski omkwam

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat het vliegtuig met de Poolse president Lech Kaczynski boven de Russische stad Smolensk neerstortte. Kaczynski kwam daarbij om het leven, net als zijn vrouw en 94 politici en militairen. Tot op vandaag verzuurt de crash de relaties tussen Polen en Rusland.

In Polen zijn er vandaag verschillende officiële herdenkingsplechtigheden. Voor het presidentieel paleis in de hoofdstad Warschau zijn mensen bijeengekomen met Poolse symbolen en het portret van de voormalige president. De politieke oppositie, met name de partij van de omgekomen Kaczynski, organiseert enkele betogingen.

Polen en Rusland liggen nog steeds overhoop over de crash. Polen eist al langer het wrak op, maar Rusland weigert. Volgens de Russen talmen de Polen om enkele noodzakelijke wettelijke documenten in te vullen. Polen stelt ook twee Russische verkeersleiders verantwoordelijk voor de crash, maar volgens Rusland treft hen geen schuld.