Replica van grot met prehistorische tekeningen opent de deuren in Frankrijk

In de Ardèche in Frankrijk heeft president François Hollande de Caverne du Pont d'Arc ingehuldigd. Dat is een unieke replica van de Grotte Chauvet, een nabijgelegen grot met prehistorische tekeningen die in 1994 is ontdekt.

De Grotte Chauvet nabij Vallon-Pont-d'Arc in de Ardèche in Frankrijk is op 18 december 1994 bij toeval door een groep speleologen ontdekt. De mannen troffen een gigantisch onderaards gewelf aan bezaaid met tekeningen die prehistorische mensen zo'n 36.000 jaar geleden hebben aangebracht. De tekeningen waren uitzonderlijk goed bewaard omdat een rotslawine de ingang zo'n 20.000 jaar geleden had versperd. Kort na de ontdekking is de grot toegevoegd aan het Unesco werelderfgoed.

In tegenstelling tot gelijkaardige grotten als Altamira in Spanje en Lascaux elders in Frankrijk, is de Grotte Chauvet nooit voor het publiek opengesteld. De tekeningen van Altamira en Lascaux hebben danig geleden onder de passage van miljoenen bezoekers doorheen de jaren en dat wou men in het geval van de Grotte Chauvet voorkomen.

Berenklauw

Om nieuwsgierigen toch de kans te geven de kunst van de Grotte Chauvet te bewonderen, is vlakbij de originele grot een gigantische replica gebouwd. De Caverne du Pont d'Arc heet die. Eind deze maand gaat het complex open, maar vandaag al heeft president Hollande de replica ingehuldigd.

De Caverne du Pont d'Arc heeft zo'n 55 miljoen euro gekost. Vanuit de lucht neemt het gebouw de vorm van een berenklauw aan. Met de hulp van hoogtechnologische methodes hebben specialisten vier jaar lang reproducties gemaakt van grote delen van de originele tekeningen. De uitbaters verwachten tot 350.000 bezoekers per jaar.