Touring: "In vijf jaar tijd nooit zoveel oproepen tijdens paasvakantie"

De Belgen zijn deze paasvakantie massaal naar het buitenland getrokken. Dat merkt de reisbijstandsorganisatie Touring in een aanzienlijke stijging van het aantal oproepen en tussenkomsten op het terrein tijdens de eerste week van de paasvakantie. In vergelijking met vorig jaar gaat het om 14 procent meer oproepen en om 52 procent meer tussenkomsten, respectievelijk van 2.006 naar 2.289 en van 441 naar 668. "Eigenlijk hebben we tijdens de afgelopen vijf jaar nooit zoveel oproepen ontvangen voor de eerste vakantieweek", zegt Touring.

Het aantal dossiers voor medische tussenkomsten steeg met 24 procent, van 187 in 2014 naar 233 dit jaar. De meeste ongevallen kwamen uit de skigebieden in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Breuken waren het meest voorkomende medische probleem. Er werden ook skidossiers geopende in de Balkanlanden.

Daarnaast was er een stijging van het aantal infecties en maag-darmproblemen omdat het aantal vakantiegangers steeg in warmere landen als Spanje, Tunesië en Turkije. Er werden 32 mensen gerepatrieerd. Vorig jaar ging het nog om 24 personen.

Het aantal technische tussenkomsten steeg met 71 procent (van 254 naar 435). Enige verklaring hiervoor is dat zeer veel mensen met de wagen op vakantie zijn vertrokken. Velen kwamen vast te zitten door een gebrek aan sneeuwkettingen of winterbanden. Andere klassieker voor de technische dossiers waren de startproblemen, bandenproblemen en ongevallen.

Sommigen Belgen zochten het dichter bij huis. In Nederland en Luxemburg alleen al moest Touring 220 Belgische families met autopech helpen. Er werden 31 voertuigen gerepatrieerd, tegenover 22 vorig jaar.