Voormalige voorzitter FOD Wetenschapsbeleid vangt bot bij Raad van State

De Raad van State verwerpt het beroep van de voormalige voorzitter van de FOD Wetenschapsbeleid (Belspo) Philippe Mettens tegen de niet-verlenging van zijn mandaat. Bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) besliste vorige week om de opdracht van Mettens niet te verlengen. Philippe Mettens is van PS-signatuur en stelt dat de beslissing van Sleurs is ingegeven door politieke motieven.

Mettens liet dinsdag weten dat hij bij de Raad van State een beroep bij uiterste hoogdringendheid had ingediend omdat de beslissing van Sleurs onregelmatigheden zou bevatten.

De Raad van State heeft nu geweigerd om de zaak van Mettens bij uiterste hoogdringendheid te behandelen, meldt Le Soir. De beslissing van Sleurs wordt dus (voorlopig) niet geschorst, Mettens krijgt dus zijn functie niet terug.

De beslissing van de Raad van State is nog geen beslissing ten gronde. Mettens laat aan onze redactie weten dat hij nu gaat overleggen met zijn advocaten of hij verdergaat met de procedure.

De voormalige voorzitter van Belspo kreeg vorige vrijdag een naar eigen zeggen laconieke mail van de staatssecretaris waarin hem duidelijk werd gemaakt dat zijn mandaat niet hernieuwd zou worden vanaf dinsdag 7 april om middernacht.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de FOD Wetenschapsbeleid verkleind zou worden en ondergebracht bij een andere federale dienst, omdat het grootste deel van het wetenschapsbeleid een bevoegdheid is geworden van de deelstaten. Die hervorming zou een nieuwe voorzitter vergen en dus heeft Sleurs voorzitter Mettens aan de deur gezet.

Maar Mettens, die een PS-signatuur heeft en ook burgemeester van Vloesberg is, zoekt achter de beslissing van Sleurs politieke motieven. Hij weigerde dan ook zijn bureau te verlaten.