Water tussen Cuba en VS weer een beetje minder diep

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in Panama zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez ontmoet. Nooit eerder in de voorbije vijftig jaar is er op zo'n hoog niveau overleg geweest tussen beide landen.

De twee ministers van Buitenlandse Zaken hielden voor aanvang van de top van de Amerika's in Panama een gesprek achter gesloten deuren. Er raakten weinig details over bekend.

Het gesprek had vooral een symbolische waarde. Het was namelijk van 1959 geleden dat er nog op zo'n hoog niveau overleg gepleegd werd tussen de twee landen. Toen was er een ontmoeting tussen de Cubaanse leider Fidel Castro en de Amerikaanse vicepresident Richard Nixon.

Twee jaar later verbrak de toenmalige Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower de diplomatieke relaties met Cuba. De twee landen zijn slechts door een zeestraat van bijna 200 kilometer van elkaar gescheiden, maar keken meer dan een halve eeuw de andere kant op.

De voorbije jaren werden echter kleine stapjes gezet om de relaties tussen de twee landen te herstellen. Eind vorig jaar kondigden de Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse collega Raul Castro een "nieuw hoofdstuk" in die relaties aan.

Obama en Castro

Ook de twee presidenten zullen elkaar wellicht ontmoeten op deze top in Panama. Dat zou dan de eerste keer zijn sinds 1956 dat de leiders van de twee landen elkaar formeel ontmoeten voor een gesprek. Een groter teken dat Obama en Castro het menen met de toenadering kunnen ze niet geven. Beide presidenten zouden elkaar afgelopen week bovendien al telefonisch hebben gesproken, aldus het Witte Huis.

Obama en Castro keken elkaar al eens informeel in de ogen, op de begrafenisplechtigheid van de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela in december 2013. Foto's van de historische handdruk in het voetbalstadion in Johannesburg gingen de wereld rond.

Dat de twee leiders elkaar nooit eerder gekruist hebben op de top van de Amerika's komt omdat het de eerste keer is dat Cuba deelneemt aan die top. Het communistische eiland werd al die jaren van de onderhandelingstafel verbannen door de Verenigde Staten en de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Cuba van terreurlijst?

Net nu heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken Obama het advies gegeven om Cuba te schrappen van de lijst met landen die het terrorisme ondersteunen. Dat heeft Ben Cardin bekendgemaakt, de belangrijkste senator voor de Democraten in de bevoegde Senaatscommissie Buitenlandse Zaken.

De aanbeveling komt er na "een technisch onderzoek van meerdere maanden", zei Cardin. "Het is een belangrijke stap bij onze inspanningen om tot een vruchtbare relatie met Cuba te komen." Het ministerie zelf wil het nieuws voorlopig nog niet bevestigen.