20 damarbeiders gedood bij aanval in Pakistan

In de regio Gokh Don, in het zuidwesten van Pakistan, zijn 20 damarbeiders vermoord bij een gewapende aanval door opstandelingen. Een grote groep gewapende mannen viel het kamp aan waar de mannen overnachtten en verraste de slachtoffers in hun slaap.

De slachtoffers zijn allen afkomstig uit andere regio's, de meesten onder hen uit Punjab. Ze verbleven in een kamp nabij de site waar de dam wordt gebouwd, op zo'n 8 kilometer van het stadje Turbat. De slachtoffers werden in hun slaap verrast, nadat de acht bewakers van het kamp overmeesterd werden. De bewakers, allen afkomstig uit de regio, werden ongemoeid gelaten.

Volgens drie getuigen die enkel gewond raakten, hadden de daders automatische geweren en gingen ze er na de aanval vandoor op motorfietsen. De aanslag is niet opgeëist.

De Baloechiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft aan een commerciële nieuwszender verklaard dat de daders zich mogelijk in de bergen verschuilen. "We zullen hen opsporen en voor het gerecht brengen", aldus Sarfaraz Bugti.

Explosief gebied

Turbat in de regio Gokh Don ligt in de provincie Baloechistan. Gelegen aan de grens met Afghanistan en Iran is het een van de armste provincies van het land, ondanks de aanwezigheid van gas en andere minerale grondstoffen. Het dunbevolkte gebied is een toevluchtsoord voor talibanstrijders maar ook nationalistische opstandelingen vechten er al jaren voor afscheiding. De separatisten willen dat de opbrengst van de mijnen in de regio blijft. Nu zijn het vooral het centrale regime in Islamabad en de andere Pakistaanse regio's die met de winst gaan lopen.

In de regio worden regelmatig burgers uit andere delen van het land ontvoerd en vermoord. Er gebeuren veel aanslagen op gasinstallaties, infrastructuur en veiligheidsposten. Anderzijds zijn er ook paramilitaire doodseskaders actief die gesteund worden door de regering. Ook de veiligheidsdiensten maken zich schuldig aan de arrestatie en marteling van etnische Baloechianen, in een tactiek die bekend staat als "dood en dump". De lichamen van de slachtoffers, vaak nog kinderen, worden nadien teruggevonden onder een dun laagje aarde.