7 gewonden bij ontploffing bomauto Koh Samui

Op het bij toeristen populaire Thaise eiland Koh Samui zijn gisteren zeven gewonden gevallen bij een bomaanslag. Dat gebeurde toen een bomauto ontplofte in de parkeergarage van een winkelcentrum. Zes Thai en een Italiaans meisje van 12 raakten lichtgewond.

De bom ontplofte rond 23.30 uur lokale tijd, na afloop van een modeshow in de kelder van het shoppingcentrum. Ondanks het late uur waren er nog veel toeristen aanwezig. Dit weekend is een verlengd feestweekend. De slachtoffers kwamen er vanaf met lichte verwondingen door rondvliegend blik en verkeerden vooral in shock.

Volgens de lokale overheid was de bomauto mogelijk gestolen in een van de drie opstandige zuidelijke provincies. De precieze herkomst van het voertuig kon echter nog niet worden achterhaald. Het zou de eerste keer zijn dat op het eiland een aanslag door opstandelingen plaatsvindt.

Koh Samui maakt deel uit van de provincie Surat Thani en ligt noordelijker dan de drie provincies waar sinds 2004 geregeld aanslagen gepleegd worden door opstandelingen. De bevolking van die provincies, grenzend aan Maleisië, bestaat overwegend uit moslims en vindt dat de regering in Bangkok hen achterstelt. Sinds het begin van de islamitische opstand zijn al meer dan 5.000 doden gevallen, niet enkel militairen maar ook steeds vaker burgers.

Enkele maanden geleden werden in de Thaise hoofdstad Bangkok de veiligheidsmaatregelen verhoogd na enkele bomaanslagen voor een luxueus shoppingcentrum.