"Ach school, dat het maar snel voorbij is"

18 is hij nog maar. Toch heeft Jayden Seyfarth uit Sydney nu al een heel goed idee van zijn toekomst en daarvoor wil hij liefst zo snel mogelijk school verlaten. Het afgelopen anderhalf jaar schuimde de jongeman het Australische territorium af op zoek naar celebrity’s die hij op foto wil vastleggen. Foto’s voor zichzelf en om te verkopen. Intussen hebben fotoagentschappen zijn naam ontdekt en is zijn lijstje met beroemdheden die hij wist te strikken al aardig aangegroeid.

Seyfarth op nieuwswebsite News: "Ik heb altijd al beroemdheden willen ontmoeten. Het viel me dan op dat ik soms op plaatsen was waar geen enkele fotograaf aanwezig was. Een vriend van mij werkte als freelancer en verkocht zijn foto’s aan een agentschap. Dus waarom zou ik er dan geen geld aan mogen verdienen? Het gebeurde zelfs zo dat de agentschappen naar mij toekwamen. Ik had snel door dat ik veel kon verdienen als ik op plaatsen was, waar er geen paparazzi te bespeuren vielen."

Maar dit betekende wel dat hij zijn schoolactiviteiten op een lager pitje moest zetten: "Ach, school interesseert me niet zo. Ik zit maar op de schoolbanken tot het niet meer moet. En omdat ik mijn ouders te vriend wil houden. Ze kunnen er wel mee leven dat ik nu geld verdien, maar dat ik soms niet naar school ga, nee, dat hebben ze niet zo graag."

"Als ik wist dat zich ergens een beroemdheid aanbood, dan liet ik in het begin mijn moeder een vals excuus doen afleveren aan de school. Dat ik naar de dokter moest, of naar een familiefeestje. Maar toen dat op regelmatigere basis gebeurde, heeft ze de schooldirectie ingelicht. Die waren daar aanvankelijk niet zo blij mee, maar intussen hebben we goede afspraken gemaakt." Vorig schooljaar was Seyfarth om en bij de 50 dagen afwezig.

"Tot nu toe heb ik het meest verdiend aan een foto van een van de leden van 5 Seconds of Summer, terwijl die een sigaret aan het roken was. Die foto heeft me ruim 1.300 euro opgebracht. Maar nog belangrijker dan het geld, betekende die foto een enorme boost voor mijn carrière."

"Tegelijkertijd besteed ik ook de nodige aandacht aan selfies met celebrity’s. Die maak ik voor mezelf en voor de sociale media. Ik besteed er zelfs meer aandacht aan dan aan de foto’s die ik wil verkopen. Vooral omdat ze een vorm van directe reclame vormen."

lees ook