Belg krijgt gemiddeld 1.445 euro terug van belastingen

Belgen die recht hebben op een terugbetaling van de fiscus, krijgen gemiddeld 1.445 euro. Meer dan de helft van de belastingplichtigen heeft te veel betaald. Tegelijk zijn er ook 1,7 miljoen Belgen die nog belastingen moeten bijbetalen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De laatste jaren krijgen steeds meer Belgen geld terug. Voor het aanslagjaar 2014 is dat het geval bij 53 procent van de 6,7 miljoen belastingplichtigen.

Dat zo veel Belgen geld terugkrijgen van de fiscus, heeft vooral te maken met de hoge bedrijfsvoorheffing die wordt afgehouden van het brutoloon. De administratie werkt immers nog altijd met belastingschalen die niet zijn aangepast na de laatste fiscale hervorming. Ook de vele fiscale aftrekposten zorgen ervoor dat veel Belgen in eerste instantie te veel betalen.

In totaal moet de staat over het voorbije aanslagjaar een kleine 5,3 miljard terugbetalen, goed voor gemiddeld 1.445 euro per aangifte. Anderzijds zijn er ook 1,7 miljoen Belgen die nog extra belastingen moeten betalen, goed voor een totaal om 3,1 miljard euro, of gemiddeld 1.819 euro per aangifte.