Bezetting bestuursgebouw Amsterdamse universiteit ten einde

De politie heeft vanochtend een einde gemaakt aan de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis. Studenten en docenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wekenlang bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit. Negen manifestanten werden opgepakt.

Het universiteitspand is nu leeg, melden de bezetters. Buiten op het Spui in Amsterdam is het wel nog erg onrustig. Verschillende studenten, docenten en andere sympathisanten zijn vrijwillig uit het pand vertrekken, maar hielden wel een korte sit-in voor het gebouw.

Negen mensen werden aangehouden, meldt de politie. Ze werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden.

Meer dan tien busjes van de Mobiele Eenheid en politie te paard staan bij het pand aan het Spui. Het plein is afgezet. De Universiteit van Amsterdam hoopt dat alles rustig verloopt. Een woordvoerder van de UvA verwacht dat het pand over twee weken weer in gebruik genomen kan worden.

"Blamage"

Een rechter oordeelde vrijdag dat de bezetters het pand op korte termijn moesten verlaten. De studenten hadden toegezegd om maandag te vertrekken, zodat het festival dat ze dit weekend georganiseerd hebben nog door kan gaan.

De organisatoren van het festival noemen de ontruiming een blamage, gezien ze sowieso van plan waren om maandag te vertrekken, meldt de NOS. Hoe dan ook gaat het geplande festival toch door, maar dan wel op het plein voor het Maagdenhuis.