Bijna 1.000 bootvluchtelingen gered voor Libische kust

Koopvaardijschepen en schepen van de Italiaanse kustwacht hebben gisteren bijna 1.000 migranten gered van drie overvolle bootjes voor de Libische kust. Daarbij troffen ze ook een dode aan. Het is niet duidelijk welke nationaliteit de drenkelingen hebben.
AZZARO
Archieffoto

De migranten hadden met de satelliettelefoon van een van de boten een noodsignaal uitgestuurd. Drie schepen van de Italiaanse marine en kustwacht en drie koopvaardijschepen reageerden op de oproep en begaven zich naar de bootjes die zich op dat moment zo'n 45 kilometer voor de Libische kust bevonden. De vluchtelingen zijn naar havens in Sicilië gebracht.

Vorig jaar verdronken naar schatting 3.500 vluchtelingen terwijl ze de oversteek naar Europa probeerden te maken. Als de huidige tendens aanhoudt, zal het cijfer dit jaar nog een stuk hoger liggen. De eerste drie maanden van dit jaar alleen al zijn zeker 480 vluchtelingen verdronken, bijna tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Italië ving vorig jaar meer dan 170.000 bootvluchtelingen op. Vorige week werden ook al 1.500 mensen gered van vijf bootjes voor de Libische kust.