Buchenwald herdenkt 70 jaar bevrijding

In het voormalige nazi-concentratiekamp Buchenwald nabij de Duitse stad Weimar is de 70e verjaardag van de bevrijding van het kamp door Amerikaanse militairen herdacht.

Er waren ongeveer 80 overlevenden van Buchenwald, maar ook enkele Amerikaanse veteranen aanwezig voor de plechtigheid. Die verliep voor veel deelnemers erg emotioneel. Op het ogenblik van de bevrijding werd een minuut stilte in acht genomen voor de talrijke slachtoffers van het kamp.

Tussen 1937 en 1945 werden er meer dan 250.0000 mensen opgesloten in Buchenwald. Het ging vooral om politieke gevangenen, Sovjetkrijgsgevangenen, zigeuners en Joden. Naar schatting zouden 56.000 mensen in Buchenwald vermoord zijn.

Onder meer de Nobelprijswinnaar voor de Vrede Elie Wiesel en de schrijver Stéphane Hessel hebben in Buchenwald gevangen  gezeten.