Drie arbeiders omgekomen bij ongeval in Waaslandhaven

Bij overslagbedrijf Euroports in de Waaslandhaven, in Kallo, zijn drie havenarbeiders omgekomen na een arbeidsongeval. De drie zouden zijn gestikt terwijl ze aan het werk waren in een schip waarin petcokes hadden gezeten.

De drie havenarbeiders werden door een collega levenloos gevonden in het ruim van een schip, waarna de hulpdiensten werd opgeroepen. 

Die hebben hen na aankomst zo snel mogelijk naar een veiligere omgeving gebracht, waar ze gereanimeerd werden. “De medische diensten zijn daar heel lang mee bezig geweest,” vertelt Thierry van Goethem van de brandweer van Beveren, “maar het heeft helaas niet mogen baten." 

De drie omgekomen arbeiders (de foreman, een vorkliftchauffeur en een helper) waren ervaren dokwerkers, afkomstig uit de streek rond Beveren. 

Zuurstoftekort

Aanvankelijk dacht men dat de slachtoffers giftige dampen hadden ingeademd, maar bij metingen stelde de brandweer alleen vast dat er heel weinig zuurstof in het ruim aanwezig was.

In het ruim van het schip hadden petcokes gezeten. Dat is een afvalproduct uit de olie-industrie dat gebruikt wordt als brandstof in de industrie. Na het transport van petcokes moet het schip grondig worden schoongemaakt.

Het schip, de Saga Frontier, had de lading petcokes uit China naar de Antwerpen gebracht. 

Schoonmaken

Euroports zelf kan voorlopig alleen kwijt dat het schip al gelost was en dat de overleden arbeiders bezig waren het schoon te maken. Of de drie arbeiders daarbij maskers droegen of andere veiligheidsmaatregelen hadden genomen, kon het bedrijf niet vertellen.

Euroports is een internationaal havenbedrijf dat zo'n 2.400 mensen tewerkstelt, waarvan 850 in België. Met 22 terminals is het één van de grootste havenbedrijven van Europa.