Hoofd Egyptische Moslimbroeders ter dood veroordeeld

Een Egyptische rechtbank heeft de terdoodveroordeling van 14 leiders van de Moslimbroederschap bevestigd. Samen met Mohammed Badie, het hoofd van de partij, stonden nog 13 anderen terecht voor het aanzetten tot rellen en chaos. De zaak gaat terug tot 2013 toen in heel het land rellen uitbraken nadat de politie in de hoofdstad Caïro een bloedbad had aangericht bij het ontruimen van twee islamitische protestkampen.
AFP ImageForum

De zaak gaat terug tot 2013 toen in heel het land rellen uitbraken nadat de politie in de hoofdstad Caïro een bloedbad had aangericht bij het ontruimen van twee islamitische protestkampen.

De Moslimbroederschap is de partij van de vroegere president Mohammed Mursi, die in de zomer van 2013 door het leger van de macht verdreven werd na massaal protest tegen zijn bewind. De huidige president, voormalig generaal Abdel Fattal al-Sissi, heeft de partij verboden. Sindsdien zijn bij massaprotesten honderden aanhangers van de beweging ter dood veroordeeld.

De 71-jarige Badie staat ook in andere zaken terecht. In een daarvan was hij vorige maand al tot levenslang veroordeeld. Behalve de terdoodveroordeelden kregen ook nog 37 andere beschuldigden levenslang. De veroordeelden kunnen wel nog in beroep gaan.