India "teleurgesteld" over vrijlating van brein achter Mumbai-aanslagen

India heeft gereageerd op de vrijlating van Zakiur Rehman Lakhvi, het vermoedelijke brein achter de terreuraanslagen in Mumbai. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken noemt het nieuws "teleurstellend" en "een spijtige zaak". Ook de VS en Frankrijk hebben hun bezorgdheid geuit.

"We willen gesprekken starten met Pakistan, maar de huidige gebeurtenissen zijn een spijtige zaak en bijzonder teleurstellend", aldus de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh.

Toen afgelopen week de beslissing viel dat Zakiur Rehman Lakhvi kon vrijkomen, reageerde de woordvoerder van de Indiase minister van Buitenlandse Zaken al dat "het uitblijven van processen tegen gekende terroristen een veiligheidsdreiging is voor India en de wereld".

Zakiur Rehman Lakhvi moet 7 jaar na de feiten nog terechtstaan voor de terreuraanslagen in Mumbai. Daarbij kwamen in 2008 minstens 170 mensen om het leven.

Deze zaak doet de gespannen relatie tussen India en Pakistan geen goed. India beschuldigt Pakistan ervan dat de start van een echt proces te lang op zich laat wachten, volgens Pakistan zijn er onvoldoende bewijzen om de beklaagden te veroordelen.

Frankrijk "verontwaardigd", VS "bezorgd"

Ook de internationale gemeenschap reageert bezorgd op de vrijlating van Lakhvi. De Franse president Hollande zei "verontwaardigd" te zijn over de gang van zaken. Hij bedankte de Indiase premier Modi bij diens bezoek aan Frankrijk ook voor zijn steun na de aanslagen in Parijs, begin dit jaar. "Op dezelfde manier wil ik nu ook mijn verontwaardiging laten blijken, telkens wanneer een terrorist wordt vrijgelaten, zelfs al is die mee verantwoordelijk aan afschuwelijke dingen", aldus Hollande.

Ook de VS hebben gereageerd. "We zijn erg bezorgd, want terreurdaden betekenen een veiligheidsrisico voor alle landen." De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voegde daar ook nog aan toe dat de VS hun "ongerustheid" over dit dossier "gisteren al hebben overgemaakt aan de Pakistaanse autoriteiten".