Kenia wil grootste vluchtelingenkamp ontruimen

De regering van het Oost-Afrikaanse land Kenia wil dat de Verenigde Naties over drie maanden het vluchtelingenkamp van Dadaab ontruimen. Nairobi reageert zo op de bloedige terreuraanslag op een universiteit vorige week.
AP2011

De maatregel is erg drastisch, maar de Keniaanse regering staat onder zware druk van de publieke opinie na de bloedige terreuraanslag van vorige week op de universiteit van Garissa. Daarbij zijn toen 148 studenten vermoord door leden van de moslimterreurgroep al-Shabaab uit buurland Somalië.

Nairobi geeft de Verenigde Naties nu drie maanden de tijd om het vluchtelingenkamp van Dadaab te ontruimen. Als de VN dat niet doen, zal Kenia het kamp zelf ontruimen en wellicht de inwoners terug naar het door oorlog verscheurde Somalië sturen.

Dadaab werd in 1991 opgezet om vluchtelingen uit Somalië op te vangen en zou volgens de VN nu het grootste vluchtelingenkamp ter wereld zijn. Niemand weet precies hoeveel vluchtelingen er wonen, maar het zouden er tussen de 350.000 en volgens sommige sommige bronnen zelfs meer dan 500.000 zijn.

Volgens Kenia zijn er in het kamp niet enkel vluchtelingen, maar is Dadaab ook een thuisbasis geworden van waaruit terroristen van al-Shabaab aanslagen uitvoeren in het land. Die terreurgroep valt nu Kenia aan omdat het Keniase leger in Somalië vecht tegen al-Shabaab.

Het opdoeken van het kamp en het terugsturen van vluchtelingen naar Somalië zouden ingaan tegen internationale rechtsregels, maar volgens Kenia zijn er binnen Somalië voldoende "veilige gebieden", waar die vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Kenia is nu ook begonnen met de bouw van een muur langs de 700 kilometer lange grens met Somalië.

AP2011