Malta houdt referendum over jacht op tortels en kwartels

In Malta wordt vandaag een referendum gehouden over de jacht op trekvogels in de lente. In Europa is de jacht in het voorjaar verboden, maar Malta heeft een uitzondering gekregen door een uitspraak van het Europees Hof. Tegenstanders willen die uitzondering nu wegstemmen.

In 2009 werd Malta veroordeeld omdat het land toeliet dat er trekvogels geschoten die in de lente van Afrika over het eiland vliegen, richting het Europese vasteland. Maar het Europees Hof maakte een kleine opening voor Malta: er mag nog wel op zomertortels en kwartels worden gejaagd.

Aan deze uitzondering werden wel strenge voorwaarden verbonden:

  • het jachtseizoen werd beperkt tot de laatste helft van april,
  • er mogen niet meer dan 11.000 tortelduiven en 5.000 kwartels neergeschoten worden
  • de jagers moeten zich registreren
  • en een jager mag niet meer dan twee vogels per dag neerschieten, en niet meer dan vier in het hele jachtseizoen.

Bedreigde diersoort

Tegenstanders zeggen dat deze regels slecht gecontroleerd worden en vrezen dat er veel meer vogels worden neergeschoten. De organisatie Birdlife Malta zegt dat het tortelbestand sinds 1980 zelfs bijna 80 procent is afgenomen. Het aantal zomertortels is ook in onze streken fel afgenomen. Zo erg zelfs dat ze op de lijst van bedreigde diersoorten staan.

Om de verdere uitroeiing van de tortels en kwartels tegen te gaan, kwamen Maltese natuuractivisten vorig jaar in het geweer tegen de jachtwet en verzamelden ze 30.000 handtekeningen om een referendum te houden tegen de lentejacht. Die volksraadpleging wordt vandaag gehouden, in combinatie met lokale verkiezingen op het eiland. Als 60 procent van stemgerechtigde Maltesers zich tegen de jacht keren, wordt die afgeschaft. 

De tegenstanders kregen ook steun uit bekende hoek: Queen-gitarist Brian May is ook een felle tegenstander van de jacht op trekvogels boven Malta

EU-toetreding

Het is het zevende referendum in de geschiedenis van Malta. De laatste volksraadpleging dateert van 2003. Toen beslisten de Maltesers over de toetreding tot de Europese Unie.