Man die ongeluk veroorzaakte, land uitgezet

Een uitgeprocedeerde asielzoeker die in Borgerhout een dodelijk ongeval had veroorzaakt, is het land uitgezet, nog voor zijn proces. Het gerecht had eerder al aangedrongen op zijn uitwijzing.

In oktober vorig jaar reed de man met zijn bromfiets een 54-jarige fietsster aan op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De vrouw kwam zwaar ten val en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

De bromfietser pleegde vluchtmisdrijf en gaf zichzelf twee maanden na de feiten aan. Het bleek om een 59-jarige man uit Albanië te gaan die uitgeprocedeerd was en illegaal in ons land verbleef. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft de man na zijn aangifte uitgewezen.

Die uitwijzing bemoeilijkt het lopende onderzoek, zegt de advocaat van de man, Tim Smet. "Nu moeten er politiemensen naar Albanië gestuurd worden om ondervragingen te doen, enzovoort." Het proces voor de politierechtbank zal allicht zonder de beklaagde plaatsvinden.

"Een rechtstreekse schadevergoeding van de dader, wanneer hij bij verstek veroordeeld wordt, is ook onmogelijk. De nabestaanden van het slachtoffer kunnen zich wel richten tot het Slachtofferfonds of het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds."

Gerecht drong eerder aan op uitwijzing

Normaal stelt de Dienst Vreemdelingenzaken uitwijzingen uit, als het gerecht vraagt om iemand in het land te houden in afwachting van een proces. Maar die vraag heeft het parket van Antwerpen in dit dossier niet gesteld, zo laat Vreemdelingenzaken weten.

Meer nog: het gerecht heeft bij eerdere dossiers tegen de Albanees al meermaals aangedrongen aan op zijn uitwijzing.