Obama en Castro schudden elkaar de hand

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro hebben elkaar kort begroet en de hand geschud, voor de start van de top van Amerikaanse landen in Panama. Later vandaag volgt ook nog een rechtstreeks gesprek. Zonder meer een historisch moment, want het gaat om de eerste officiële ontmoeting tussen een Amerikaans en Cubaans staatshoofd in tientallen jaren.

Het Panamese presidentiële paleis verspreidde foto's van Obama en Castro die elkaar onder het goedkeurende oog van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de hand schudden. Het is de eerste ontmoeting tussen de twee leiders sinds Washington en Havana eind vorig jaar aankondigden dat ze na meer dan vijftig jaar de onderlinge relaties willen normaliseren.

Later vandaag volgt er nog een rechtstreeks gesprek tussen Obama en Castro. Zonder meer een historisch moment, want het gaat om de eerste officiële ontmoeting tussen een Amerikaans en Cubaans staatshoofd in tientallen jaren. De laatste topontmoeting dateert van 1959, toen toenmalige vicepresident Richard Nixon sprak met Fidel Castro, die toen premier was.

Obama en Castro hadden elkaar in december 2013 al eens ontmoet in Johannesburg, tijdens de herdenkingsceremonie bij het overlijden van Nelson Mandela. Ook toen schudden de twee elkaar de hand. De VS en Cuba haastten zich toen wel om het belang daarvan te minimaliseren, aangezien het niet om een officiële ontmoeting ging.

"Geen inmening meer in Latijns-Amerika

Op de top van Amerikaanse landen verzamelen zich de staatshoofden en regeringsleiders van Noord-, Centraal- en Zuid-Amerikaanse leiders. Het is al de zevende keer dat die top gehouden wordt, maar de eerste keer dat Cuba erbij is. De Verenigde Staten hebben zich lang verzet tegen een Cubaanse deelname.

Voor aanvang sprak president Obama nog op een forum van middenveldorganisaties. "De dagen dat Amerika zich mengde in de Latijns-Amerikaanse politiek zijn voorbij", luidde het.