Spot vandaag en morgen huismussen in uw tuin

Dit weekend organiseert Vogelbescherming Vlaanderen het jaarlijkse mussentelweekend. De organisatie vraagt iedereen om in de tuin gedurende vijf tot tien minuten huismussen te tellen. De resultaten van die telling kan je doorgeven via een speciale website.

Via een formulier op de gloednieuwe website kan je de waarnemingen in je tuin doorgeven. Je plant je telmoment best in de ochtend, wanneer de huismussen het meest actief zijn.

"We willen vooral een vergelijking kunnen maken tussen de plaatsen waar nog veel huismussen zitten, en de plaatsen waar dat niet het geval is. We willen kijken wat er verschilt in de omgeving, zodat we oorzaken kunnen zoeken waarom een gewone vogelsoort als de huismus het moeilijk heeft om te overleven", aldus Inge Buntinckx van Mussenwerkgroep Vlaanderen.

Het aantal huismussen is een indicatie voor de toestand van het leefmilieu. Hoe meer vogels er gespot worden, hoe beter het op milieuvlak gesteld is.