Vlaming vraagt pak minder energiepremies aan

Vlamingen hebben vorig jaar veel minder premies aangevraag voor energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie. In 2014 werden er 32 procent minder premies uitgedeeld dan in 2013, voor dakisolatie is er zelfs een daling van 43 procent. Dat blijkt volgens Het Nieuwsblad uit cijfers die Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Turtelboom (Open VLD).

Toch betekent dat niet dat alle huizen in Vlaanderen intussen perfect geïsoleerd zijn. "Meer dan een kwart van alle woningen heeft bijvoorbeeld nog steeds geen dakisolatie, de helft nog geen spouwmuurisolatie", aldus Bothuyne. "Het is duidelijk dat "de overtuigden" reeds overtuigd zijn. Die groep heeft al geïnvesteerd in isolatie of zijn het van plan om het binnenkort te doen."

Toch is er nog een aanzienlijke groep Vlamingen die niet goed weten hoe ze geld of energie zouden kunnen besparen. "We moeten die mensen toch proberen bereiken, bijvoorbeeld met energie-audits aan huis. Op die manier kan concreet getoond worden waar er bespaard kan worden, indien er wordt geïnvesteerd in isolatie of een verbrandingsketel."

Vlaams minister van Energie Turtelboom beklemtoont dat ze bezig is met een grondige hervorming van de premiestelsels, met als bedoeling nog veel meer mensen bereid te vinden hun woning te isoleren. "We zijn sinds 1 januari gestart met de Energielening, zodat het probleem van de voorfinanciering weggenomen kan worden. Dat neemt niet weg dat we moeten blijven voortkijken waar er nog drempels zijn, al dan niet psychologische, die maakt dat mensen de premies niet gebruiken."

Eerder lanceerde Turtelboom ook al het Renovatiepact, om de Vlaamse woningen de komende jaren grondiger en sneller energiezuiniger te maken.