Wie heeft de goudvissen in het meer gezet?

Een school goudvissen in een meer in de Amerikaanse staat Colorado drijft natuurbeheerders tot wanhoop. Enkele diertjes, enkele jaren geleden gedumpt door eigenaars die ervan af wilden, hebben zich intussen voortgeplant tot een immense populatie. Er zijn er zoveel dat ze het natuurlijke ecosysteem bedreigen en er zit niks anders op dan de dieren op drastische wijze te verwijderen.

Vorige maand stelden rangers (parkwachters, nvr) vast dat er een wel erg grote school goudvissen rondzwemt in Teller Lake in Boulder, Colorado. Volgens schattingen van beheerder Colorado Parks and Wildlife (CPW) zou het gaan om drie- tot vierduizend vissen. Een bedreiging voor het lokale mariene ecosysteem, luidt het.

Goudvissen komen van nature niet voor in Noord-Amerika, maar net als bij ons zijn ze populair als huisdier. Vermoedelijk hebben een paar mensen die van hun vissen af wilden, enkele jaren geleden enkele exemplaren gedumpt in het meer. De diertjes konden zich enthousiast en ongestoord voortplanten, wegens geen roofdieren of andere natuurlijke vijanden in de buurt.

De goudvispopulatie is nu zo groot geworden dat ze het natuurlijke evenwicht verstoort. Ze consumeren alle natuurlijke rijkdommen van het meer, waardoor er veel minder overblijft voor de dieren die er van nature in voorkomen, zoals kanaalmeervallen, maanvissen en zonnebaarzen. Ze kunnen ook ziektes verspreiden. De dieren moeten dus zo snel mogelijk weg.

De autoriteiten bekijken twee opties, de ene al wat drastischer dan de andere. Eentje is "elektroparalyse": bootjes op het meer sturen elektrische schokken door het water die de goudvissen verlammen, waarna ze zorgvuldig worden opgeschept. Een andere optie is om zoveel mogelijk natuurlijk voorkomende vissen uit het meer te halen en het vervolgens leeg te pompen. In beide scenario's zullen de goudvissen allicht een lekker hapje worden voor dieren in een nabijgelegen reservaten.

Beide scenario's zijn niet sluitend. Als de autoriteiten ook maar een paar goudvissen missen in hun verwijderoperatie, zitten ze binnen enkele jaren opnieuw met hetzelfde probleem.