"Kaarten Clinton liggen veel beter dan vorige keer"

Hillary Clinton maakt vandaag een veel betere kans om de Democratische kandidate voor het Amerikaanse presidentschap te worden, stelt Gwendolyn Rutten. De voorzitter van Open VLD volgde de vorige gooi van Clinton naar de Democratische nominatie, acht jaar geleden, met bijzondere interesse. Algemeen wordt verwacht dat Clinton vanavond haar kandidatuur zal bekendmaken.

Rutten herinnert zich de vorige campagne van Clinton zeer goed. Clinton moest in 2008 uiteindelijk de duimen leggen voor Barack Obama. Zij was de eerste vrouw die door de Democraten naar het Witte Huis had kunnen worden gestuurd, hij de eerste zwarte. Volgens Rutten is Clinton toen een beetje door de vernieuwende aanpak van het Obama-team in de conservatieve hoek geduwd.

Glazen plafond

Clinton verwees achteraf naar het glazen plafond, de onzichtbare barrière die het voor vrouwen zo goed als onmogelijk maakt om door te stoten naar de top. "Het glazen plafond is nog steeds niet gebroken", beaamt Rutten.

"Maar er zitten toch al 18 miljoen barstjes in. En aan die barstjes heeft ze de voorbije jaren verder en verder geduwd. Ik ben er zeker van dat ze vanavond haar kandidatuur zal indienen en het glazen plafond helemaal aan diggelen zal gooien."

Nu betere kaarten

Clinton werd na de overwinning van Obama in 2008 uiteindelijk minister van Buitenlandse Zaken onder Obama. Dat ze bij de tweede ambtstermijn dankte voor een job in het Obama-team was een verstandige beslissing, stelt Rutten. "Ze heeft toen bewust afstand genomen."

Algemeen gesteld liggen de kaarten van Clinton veel beter dan de vorige keer, denkt Rutten. "Clinton zal deze keer de ervaring van de Clintons combineren met de moderne aanpak van Obama." Een goede zaak, vindt de liberale politica. "Als ze de nominatie voor Democraten in de wacht zou slepen zou ze sowieso geschiedenis schrijven."