Acht doden bij terreuraanslagen in de Sinaï

In het Egyptische schiereiland Sinaï zijn vandaag minstens acht militairen omgekomen bij moordaanslagen. De Sinaï lijkt steeds meer een toevluchtsoord te zijn voor moslimextremisten.

Vanochtend is een bermbom ontploft toen een gepantserd militair voertuig voorbijkwam in het oosten van de Sinaï. Daarbij zijn zes militairen gedood. 

Die aanslag is opgeëist door de terreurgroep Ansar Beit al-Maqdis ("helpers van Jeruzalem"), een lokale moslimterreurgroep die onlangs trouw heeft gezworen aan IS en zich de "de provincie Sinaï van de Islamitische Staat" noemt.

Na de middag was er een grote bomaanslag tegen en politiekantoor in al-Arish, de hoofdstad van de Sinaï. Daarbij zijn twee burgers gedood en raakten 30 politiemensen gewond.

Het bergachtige Sinaï-schiereiland is al langer een toevluchtsoord voor extremistische moslims, maar dat is erger geworden na de afzetting van de moslimbroeder Mohammed al-Mursi door het leger in de zomer van 2013.  Aanslagen zijn er schering en inslag geworden en vooral de veiligheidsdiensten zijn daarvan het doelwit.