Hillary Clinton wil "comeback" in het Witte Huis

Het is zover: de voormalige "First Lady" Hillary Clinton is kandidaat om haar Democratische partijgenoot Barack Obama op te volgen als president van de Verenigde Staten. De kandidatuur was algemeen verwacht.

"Ik ben kandidaat voor het presidentschap." Zo kondigde de 67-jarige Hillary Diane Rodham Clinton vanavond in een video op de sociaalnetwerksites haar ambities voor het Witte Huis officieel aan. Ze kondigde aan dat ze "de voorvechter wil zijn van alle gewone Amerikanen". In de korte video was dan ook een doorsnede van de bevolking te zien, inclusief een homokoppel.

Echt nieuws is dat niet, partijleden -inclusief president Barack Obama- hadden al dagenlang hints gegeven in de media en een goed uitgekiende campagne hield de Amerikaanse media vanavond urenlang in de ban, wachtend op de bevestiging.

Clinton is voorlopig de enige Democratische presidentskandidate en ligt goed in de peilingen. De Democraat die haar wil verslaan, zal dan ook erg sterk uit de hoek moeten komen en vooral veel geld hebben, want Hillary Clinton zit op een erg grote oorlogskas en heeft natuurlijk een enorme partijmachine achter zich, maar dat had ze in 2008 ook.

In januari volgend jaar beginnen de voorverkiezingen per partij en in november hebben de Amerikaanse kiezers het laatste woord.

Eerste vrouwelijke president?

Mrs. Clinton heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze graag de eerste vrouwelijke president van de VS zou worden. Dat had ze al laten doorschemeren toen ze in de jaren 90 nog presidentsvrouw was. Ze was toen overigens ook al geen gewone "first lady", maar stak zelf politiek de handen uit de mouwen om de door haar man Bill Clinton zo gewilde algemene ziekteverzekering uit te bouwen, al werd dat geen succes. Die ziekteverzekering is er nu wel, dankzij president Obama.

Na het vertrek van haar man uit het Witte Huis werd Clinton senator en zat ze in de Democratische oppositie onder de regering van de Republikeinse president George W. Bush. In 2008 achtte ze -samen met bijna iedereen- haar moment gekomen om haar presidentiële ambities waar te maken, maar moest ze tijdens de voorverkiezingen in haar eigen partij verrassend de duimen leggen voor huidig president Barack Obama.

Het was een zichtbare teleurstelling, maar Clinton werd wel minister van Buitenlandse Zaken in de eerste regering van Obama. Na diens herverkiezing in 2012 gaf ze de fakkel op het State Department over aan huidig minister John Kerry.

Daarna werd het wat stil rond Hillary Clinton, te meer omdat ze als minister een paar keer onwel was geworden en er geruchten waren over haar gezondheidstoestand. Toch is haar ambitie dus nog altijd even sterk en wil ze dus terug naar het Witte Huis, deze keer om er zelf "commander in chief" te worden.

Het zit er dus aan te komen dat er opnieuw een race tussen de families Clinton en Bush zal komen, nu ook Jeb Bush, de broer van voormalig president George W. Bush zich geroepen voelt om in het Witte Huis te kamperen. Sommige analisten vinden dat echter geen goede zaak, want op die manier zouden er -met uitzondering van Obama (2008-2016)- sinds Ronald Reagan in 1989 geen andere president meer geweest zijn dan Clintons en Bushes. 

AP2013

De officieuze "presidente" Edith Bolling

Hillary Clinton zou dus heel graag de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden en heeft een goede kans. Toch was iemand haar honderd jaar geleden een klein beetje voor: Edith Bolling, die in 1915 trouwde met de toen veel oudere Democratische president Thomas Woodrow Wilson. 

Nadat de president in 1919 een hersenbloeding had gekregen, kon Bolling een tijdje de ernst van de situatie voor de buitenwereld en het Congres verborgen houden. Vanaf toen nam de jongere First Lady een aantal routinetaken van de president over en besliste ze met een beperkte groep ministers welke belangrijke zaken uiteindelijk nog aan de ziekte president werden overgelaten. Een politiek tegenstander van toen noemde haar toen spottend "the presidentress".