Malala krijgt haar eigen asteroïde

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA heeft een asteroïde vernoemd naar Malala Yousafzai, het Pakistaanse tienermeisje dat opkomt voor de rechten van meisjes en vrouwen.

In een gordel tussen de planeten Mars en Jupiter zweven duizenden asteroïden rond. Amy Mainzer, die werkt als astrofysicus voor de NASA, ontdekte er een op 23 juni 2010, die de cryptische code "316201" meekreeg. Als ontdekker mocht Mainzer een naam kiezen. Ze koos ervoor om de asteroïde te vernoemen naar de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala.

Malala Yousafzai werd in 2012 in het hoofd geschoten door de taliban toen ze op de bus naar school stapte in Pakistan. Ze werd naar Londen overgevlogen voor operaties en overleefde slechts ternauwernood. Sindsdien geniet ze wereldwijd bekendheid en aanzien voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes en vrouwen. Vorig jaar kreeg de nog altijd maar 17-jarige Malala daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede.

"Hoewel veel asteroïden een naam gekregen hebben, zijn er heel weinig die vernoemd zijn naar een vrouw, en naar gekleurde vrouwen in het bijzonder", schreef Mainzer in een boodschap aan Malala op de website Malala Fund Blog. Als wetenschapper vindt ze haar steun voor Malala's werk maar logisch. Als meisjes wereldwijd onderwijs krijgen, vergroot dat het potentieel van de mensheid.

"We hebben de brainpower van alle slimme mensen nodig om sommige van de moeilijkste problemen van de mensheid op te lossen. We kunnen het ons niet veroorloven om de helft van de wereldbevolking af te wijzen."

De asteroïde "316201 Malala" oftewel "2010 M48" heeft een diameter van ongeveer 4 kilometer en heeft een draaitijd om de zon van 5,5 jaar. Zijn oppervlak is erg donker, "de kleur van inkt voor printers", aldus Mainzer.