Malta zegt ja tegen jacht op trekvogels

Op Malta mogen jagers in de lente op trekvogels blijven jagen. Dat is de uitslag van het referendum dat gisteren op het eiland in de Middellandse Zee werd georganiseerd.
MATTHEW MIRABELLI

Jagen op vogels die in de lente de oversteek van Afrika naar het Europese vasteland maken, is een eeuwenoude traditie op Malta. Maar sinds 2009 werd de traditie flink aan banden gelegd.

Elders in de Europese Unie is het immers verboden om op vogels te jagen in het broedseizoen, maar voor Malta knijpt Europa een oogje dicht: gedurende 20 dagen mag er nog gejaagd worden tortelduiven en kwartels, onder strikte voorwaarden.

51 procent

Tegenstanders hadden door een petitie een referendum afgedwongen om de jacht helemaal te verbieden. Maar daarin hebben ze gisteren dus niet genoeg steun gekregen om de jacht tegen te houden.

51 procent van de stemgerechtigden schaarden zich achter de jagers. Om de jacht te laten verbieden waren 60 procent tegenstemmen nodig. Premier Joseph Muscat, zelf een voorstander van de jacht, zei dat hij wel zal blijven toezien op de strenge naleving van de voorwaarden waaronden de jacht moet plaatsvinden.

Om hun overwinning te vieren, zijn jagers vandaag op straat gekomen, toeterend en zwaaiend met vlaggen en jachttrofeeën.