Slachtoffers Waaslandhaven ademden gassen in

De drie havenarbeiders die gisterennamiddag om het leven kwamen bij het overslagbedrijf Euroports in de Waaslandhaven in Beveren zijn overleden door het inademen van dampen. Dat heeft het parket van Oost-Vlaanderen meegedeeld. Het parket wil echter niet bevestigen dat het om steenkoolgassen gaat.

De drie havenarbeiders haalden gisterenmiddag de laatste resten vracht uit een schip dat sinds vrijdag in de haven lag aangemeerd. Op een bepaald moment werden ze echter onwel, waarna ze overleden.

De wetsgeneesheer concludeerde dat de slachtoffers overleden na inademing van gassen. Intussen blijkt dat het schip steenkool vervoerde -dat is door het parket bevestigd- maar het parket wil voorlopig niet bevestigen dat de inademing van steenkooldampen de doodsoorzaak vormt. Het toxicologisch onderzoek moet uitsluitsel brengen over welke gassen het precies gaat, luidt het. De uitslag van dit onderzoek wordt over enkele dagen verwacht.

Bij het overslagbedrijf Euroports, waar de omgekomen arbeiders werkten, is de verslagenheid groot, zegt CEO Paul Jacob Bins. "Het waren alle drie zeer ervaren en geliefde collega's, tussen 50 en 60 jaar oud, die een groot gat achterlaten in de organisatie. We zijn hier allemaal nog bezig met de verwerking van dit zeer zware en ernstige incident." Het gaat om het zwaarste arbeidsongeval in jaren in de Antwerpse haven.