200-tal betogers tegen islamisering in Gent

Op het Sint-Baafsplein, in Gent, hebben een 200-tal mensen betoogd tegen wat ze de islamisering noemen. De betoging ging uit van de anti-islambeweging Pegida. Tegelijkertijd was er een tegenbetoging aan het Rabot door de beweging "Hart boven hard".

Pegida staat voor Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland, nvdr.), maar blijkt in Vlaanderen vooral Vlaams-nationalistisch geïnspireerd. Getuige daarvan de vele leeuwenvlaggen die betogers bij zich hadden.

Radiocollega Katrien Kubben peilde naar de beweegredenen van enkele betogers. "Gewoon om te betogen tegen de verdere islamisering, gewoon omdat dat, dat kan niet meer. Gewoon omdat wij niet willen dat ons land verder naar de verdommenis gaat", zei een deelnemer. "Wij zijn gewoon de vuilbak van Afrika, en dat moet stoppen gewoon", vindt een andere betoger. Ook opvallend: er was meer Antwerps dan Gents te horen.

Tegenmanifestatie

Aan het Rabot heeft de beweging "Hart boven hard" een soort tegenmanifestatie (foto onder) gehouden: een soort volksfeest voor eenheid en verdraagzaamheid en tegen moslimhaat. Daar waren een 300-tal aanwezigen.

De twee manifestaties mochten hun locatie niet verlaten. De Gentse politie was waakzaam, maar hield zich op de achtergrond.