"Boko Haram ontvoerde sinds 2014 minstens 2.000 vrouwen"

De terreurgroep Boko Haram heeft sinds begin vorig jaar al zeker 2.000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Die laatsten worden dan vaak als seksslaaf gehouden, gedwongen om te trouwen of opgeleid om te vechten. Dat meldt Amnesty International in een rapport over Boko Haram.

Het 90 pagina's tellende rapport ""Our job is to shoot, slaughter and kill': Boko Haram's reign of terror" documenteert alle misdaden die de terreurgroep Boko Haram sinds begin 2014 heeft gepleegd. Daaruit blijkt niet alleen dat sinds begin 2014 zeker 2.000 vrouwen ontvoerd werden, maar ook dat Boko Haram reeds 300 raids heeft uitgevoerd tegen burgers in het noordoosten van Nigeria en er minstens 5.500 burgers heeft gedood.

Het rapport is gebaseerd op vier onderzoeksmissies en 377 interviews. Voor die interviews sprak de mensenrechtenorganisatie met bijna 200 slachtoffers en ooggetuigen, onder wie ook 28 ontvoerde meisjes en vrouwen.

Het rapport komt er overigens een jaar na de massaontvoering van 276 schoolmeisjes in Chibok, in de Nigeriaanse deelstaat Borno. "De ontvoering kreeg wereldwijd veel aandacht, dankzij de campagne #BringBackOurGirls", aldus Amnesty International in een persbericht. "Maar die meisjes waren maar een klein deel van het totaal aantal vrouwen, meisjes en jongens die al ontvoerd werden door Boko Haram."

AP2014

Aicha

Zo sprak de mensenrechtenorganisatie ook met de 19-jarige Aicha. Zij werd in september 2014 tijdens een trouwfeest ontvoerd. Ook haar zus, de bruid en de zus van de bruid werden ontvoerd. De meisjes werden in een kamp ondergebracht samen met nog zo'n 100 anderen. Een week later werden de bruid en de zus van de bruid al verplicht om met Boko Haram-strijders te trouwen. 

Aicha moest echter leren vechten. "Ik werd gedurende drie weken opgeleid om bommen te gebruiken en om dorpen aan te vallen. Ik nam uiteindelijk deel aan één operatie en die vond in mijn eigen dorp plaats."

In de drie maanden dat Aicha gevangen was, werd ze herhaaldelijk verkracht. Soms zelfs door een groep van zes strijders. Ze zag daarnaast hoe meer dan vijftig mensen werden vermoord, onder wie ook haar eigen zus. 

Hoop na machtswissel

Amnesty International heeft echter ook hoop. Door de machtswissel na de Nigeriaanse verkiezingen eind maart ziet de mensenrechten­organisatie namelijk een kans om Boko Haram effectiever te bestrijden. "Verdere moorden moeten worden voorkomen en zij die schuldig zijn aan dit afschuwelijke lijden, moeten voor het gerecht gebracht worden", aldus secretaris-generaal Salil Shetty.