"Grass heeft naoorlogse geschiedenis als geen ander vormgegeven"

"Met de dood van Günter Grass verliest de Bondsrepubliek Duitsland een kunstenaar van wie ik met diep respect afscheid neem", reageert de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de dood van de schrijver en Nobelprijswinnaar.

Merkel heeft haar medeleven in een schrijven overgemaakt aan de weduwe van Grass. "Grass heeft de naoorlogse geschiedenis van Duitsland met zijn artistiek en zijn maatschappelijk en politiek engagement als geen ander begeleid en vorm gegeven", luiden de woorden van de bondskanselier.

Grass was trouwens ook op het laatst erg kritisch voor Angela Merkel. Hij noemde haar een bedreiging voor het project Europa.

"Grass was briljant en bijzonder"

Grass' uitgever Gerhard Steidl zegt dat hij de schrijver als een gepassioneerd boekenmaker heeft ervaren. "Dat wat hij heeft nagelaten, is bestemd voor generaties." Grass hield ook vast aan tradities: "Na elke werkdag dronken we ter afsluiting een glaasje schnaps."

In het Nederlands taalgebied werd Grass uitgegeven bij Meulenhoff. Zijn eerste boek verscheen in 1963 bij de uitgeverij. "We geven hem dus al meer dan vijftig jaar uit en daar zijn we erg trots op", aldus een woordvoerder in Amsterdam. "Vorig jaar was hij hier nog. Een erg inspirerende, ontzettend aardige, slimme en interessante man."

Onlangs verscheen "De Woorden van Grimm". "Het leek hemzelf onmogelijk om dat werk te vertalen. Maar zijn vaste vertaler Jan Gielkens is dat uiteindelijk prima gelukt. Daar was Grass trots op."

De werken van Grass zijn nog goed leverbaar, dus een eventuele herdruk is niet meteen noodzakelijk, aldus Meulenhoff. "Die Blechtrommel" is in de winkels een veelgevraagd boek, maar ook het latere werk van Grass gaat vlot over de toonbank.