"Grass vertelde al eerder over oorlogsverleden, maar niemand luisterde"

"Günter Grass heeft al vroeg verteld over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS tijdens WO II, maar niemand had daar oren naar." Dat zegt auteur Geert van Istendael over het opmerkelijke oorlogsverleden van Günter Grass dat de auteur in 2006 in zijn memoires openbaar maakte.
BELGA/LEGASSE

In 2006 veroorzaakte Günter Grass in binnen- en buitenland een grote controverse toen hij in zijn autobiografie "Beim Häuten der Zwiebel" ("De rokken van de ui") te kennen gaf dat hij tijdens WO II lid was geweest van de Waffen-SS.

Toch had dit toen voor de goeie verstaander geen nieuws mogen zijn, zo zegt auteur Geert van Istendael in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Grass heeft al vroeg verteld over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS tijdens WO II, maar niemand luisterde. Niemand had er oren naar. Natuurlijk heeft zijn bekentenis in 2006 zijn reputatie als het geweten van Duitsland een flinke knauw gegeven."

"Zo helder als een druppel water"

Van Istendael heeft Grass verschillende keren kunnen interviewen, een eerste keer nadat hij in 1999 de Nobelprijs voor Literatuur had gewonnen en een laatste keer vrij recent naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van zijn boek "Grimms Wörter".

"De laatste keer zag hij er buitengewoon gezond uit. Hij liep natuurlijk wat langzaam, maar dat is normaal. Hij was zo helder als een druppel water. Hij sprak bedachtzaam zoals hij altijd sprak. Een oude man, maar voor de rest geen vuiltje aan de lucht."