"Langdurige werkloosheid in EU na jaren weer in dalende lijn"

Voor het eerst sinds het begin van de economische crisis in 2008 is het aantal Europeanen dat langer dan een jaar werkloos is, gedaald. Dat meldt Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen.
Thyssen noemt de cijfers bemoedigend, maar waarschuwt voor overdreven optimisme.

Tussen het derde kwartaal van 2013 en het derde kwartaal van 2014 daalde de werkloosheid op lange termijn lichtjes met 0,2 procentpunt tot 4,9 procent. Toch telt de Europese Unie nog steeds 12,4 miljoen werklozen die al ruim een jaar naar een baan aan het zoeken zijn - ruim de helft van de in totaal 23,8 miljoen werklozen.

De verschillen tussen de lidstaten zijn bijzonder groot. In Griekenland (19 procent), Spanje (12,6 procent) en Kroatië (9,7 procent) is een groot deel van de beroepsbevolking langdurig werkloos, in België gaat het om 4,3 procent. Luxemburg en Oostenrijk zijn de kampioenen met 1,3 procent.

Volgens Marianne Thyssen zijn de nieuw gepubliceerde economische indicatoren bemoedigend. De totale werkloosheid zit al langer in dalende lijn, het aantal vaste en voltijds contracten trekt aan en de werkloosheid onder jongeren zakt. Toch waarschuwt de Belgische eurocommissaris voor overdreven optimisme. Zo blijft een jeugdwerkloosheidsgraad van 21,1 procent veel te hoog.