"Mijn leven werd plots veel makkelijker"

Tot eind vorige week was Matilda Kahl een vrij anonieme creatieve bezige bij bij het mediabureau Saatchi & Saatchi. Maar het feit dat ze de afgelopen 3 jaar hetzelfde "werk-uniform" droeg, maakte haar plots een internetvedette. "Mijn leven heeft het alvast een pak makkelijker gemaakt", aldus de New Yorkse op nieuwswebsite AdWeek.

"De directe aanleiding was een belangrijke vergadering waar ik het gevoel had dat wat ik droeg compleet verkeerd was. Terwijl ik mijn mannelijke collega’s vol vertrouwen in hun casual kledij bezig zag. En ik maar zweten. Dat was het moment dat ik besliste tot wat ik noem, "mijn werkkledij": een witte bloes, een zwarte broek, een zwarte strik en een zwart vestje."

"Ik begreep maar al te goed hoeveel tijd en energie ik iedere werkdag opnieuw in mijn kleren stak. Mijn job vereist zoveel creativiteit dat ik die liever daarin kwijtraakte dan in het uitkiezen van de juiste outfit."

"Pas toen ik steeds hetzelfde droeg, viel het me nog meer op hoeveel energie er vroeger in mijn kleren kroop. Dat ik alleen maar gewaardeerd werd voor van mijn werk en niet voor de kleren die ik droeg, gaf me bovendien een enorme boost in mijn zelfvertrouwen."

"Ik zie niet in waarom ik zou stoppen met zo’n uniform, louter en alleen omdat het zoveel goeds voor mij gedaan heeft. Wat niet betekent dat, mocht ik het morgen anders willen, ik dan weer iedere ochtend een andere outfit zou uitkiezen. Maar voorlopig niet dus."

"Ik raad het andere vrouwen vooral aan, omdat je er zoveel tijd mee uitspaart. En doe het zeker als je denkt dat het je leven makkelijker zal maken."

Kahl is zeker niet de eerste die zo weinig mogelijk variatie in haar kleren brengt tijdens het werk, "om zo het leven makkelijker te maken". Steve Jobs en Mark Zuckerberg zijn de duidelijkste voorbeelden van "monotone klederdracht", net als onder meer president Obama en Albert Einstein. "Toch wel een paar van de meest productieve individuen uit de wereldgeschiedenis", aldus Elite Daily.

lees ook