"Opwarmen papfles aanrekenen mag, indien vooraf vermeld"

Horeca-uitbaters mogen een bedrag aanrekenen voor extra dienstverlening, indien de klant op voorhand weet dat dit hem of haar extra geld zal kosten. Gangbaar is dit evenwel niet. Dat laat Horeca Vlaanderen weten als reactie op een bericht op sociale media van een vrouw die een toeslag moest betalen om haar flesje babyvoeding op te warmen.

"Het mag, als ergens vermeld staat dat die dienstverlening extra geld zal kosten of als dit mondeling aan de klant meegedeeld wordt", zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen. "Maar dit is verre van gangbaar. Bij nagenoeg alle horecazaken zal dit standaard in de dienstverlening inbegrepen zijn."

Het aanrekenen van een toiletbezoek komt vaker voor, maar dit heeft volgens Budts tot doel om te vermijden dat mensen die niets consumeren toch gebruikmaken van de faciliteiten. De extra kost van het toiletbezoek staat dan ook steeds duidelijk vermeld.

Wanneer een klant zo'n extra bedrag op de rekening betwist, raadt Horeca Vlaanderen aan om in overleg te gaan met de horeca-uitbater.

Op Twitter lokt onderstaande foto, waarop te zien is dat een vrouw een toeslag moet betalen om een flesje babyvoeding op te warmen, veel verontwaardiging uit. De zaak, taverne Rubens in Leuven, wil zelf niet reageren op het voorval.