Arbeiders stikten omdat toegangsruimte niet geventileerd was

Er is iets meer duidelijkheid over de oorzaak van de dood van drie havenarbeiders, afgelopen zaterdag in de Waaslandhaven. De drie waren in de toegangsruimte naast de laadruimte afgedaald om de laatste resten cokes, een soort steenkool, te lossen. Maar ze zijn gestikt omdat die toegangsruimte niet geventileerd was.

De deur was afgeplakt, zegt de arbeidsauditeur. Volgens de auditeur zijn de slachtoffers via een kleinere ruimte naast de open laadruimte afgedaald naar de laadruimte via een mangat.

De arbeiders zijn met drie personen na elkaar afgedaald, zeer snel geïntoxiceerd geraakt, en beneden in het ruim neergevallen. De arbeiders hadden geen gasmaskers op. Een vierde collega die afgedaald is, vermoedde wel onraad en hij had een gasmasker bij de hand.

Verder onderzoek moet uitwijzen waarom die ruimte niet geventileerd was. Voor de arbeidsauditeur blijven nog veel vragen open. "De toegangsdeur was inderdaad afgeplakt, maar voor het stof. Wellicht heeft dit weinig invloed gehad op het zuurstofgehalte in de kleine ruimte. We gaan nu dinsdag onderzoeken of de betredingsprocedure is gerespecteerd. Daarnaast wachten we nog op het toxicologisch onderzoek om te weten welke gassen de arbeiders hebben ingeademd. Het is niet uitgesloten dat die afkomstig waren van vroegere stoffen die in de ruimte opgeslagen waren."

Morgen wordt zeker de kapitein van het schip verder ondervraagd.

Meest gelezen