Auteur en Nobelprijswinnaar Günter Grass is overleden

In een ziekenhuis in Lübeck is de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar voor de Literatuur Günter Grass overleden. Dat meldt zijn uitgever via Twitter. Hij werd 87.
AP2006

Grass werd op 16 oktober 1927 in Danzig geboren. Hij liep er ook school. In 1944 werd hij ingelijfd als helper bij de Luftwaffe. Na de oorlog verbleef hij tot 1946 in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp.

In 1959 verscheen zijn eerste roman "Die Blechtrommel". Hij werd een wereldwijd succes. Het boek vormde het eerste deel van de zogenoemde Danziger Trilogie. Die omvat verder "Katz und Maus" uit 1961 en "Hundejahre" uit 1963.

"Die Blechtrommel" werd in 1979 verfilmd door regisseur Volker Schlöndorff. De film won in 1980 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Enkele jaren geleden schreef Grass nog een trilogie, de autobiografische Trilogie der Erinnerung. Die bestaat uit "Beim Häuten der Zwiebel" (2006), "Die Box" (2008) en "Grimms Wörter" (2010).

In 1999 won Grass de Nobelprijs voor de literatuur. Naast auteur en dichter was hij een belangrijke stem in het maatschappelijke debat in Duitsland. Zo steunde hij de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt in zijn verzoeningspogingen met Polen. Zijn linkse sympathieën heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken.

1965 AP

Waffen-SS

Zelf was hij geregeld voorwerp van controverse. Toen hij in 2006 in zijn memoires zelf openbaarde dat hij als tiener tijdens WO II nog lid was geweest van de Waffen-SS, leidde dit tot hevige debatten in Duitsland. In 2012 veroorzaakte hij wederom een polemiek met een gedicht waarin hij zich erg kritisch toonde over Israël.

Begin vorig jaar vertelde hij in een interview met de regionale krant Passauer Neue Presse dat hij wellicht geen nieuwe romans meer zou schrijven."Mijn gezondheidstoestand laat me niet toe projecten over vijf of zes jaar te ondernemen", zei hij toen.

Meest gelezen