Belgische regisseur Ivo Van Hove wint prestigieuze theaterprijs

De Belgische theaterregisseur Ivo Van Hove heeft in Londen een Laurence Olivier-award gekregen voor beste regie. Daarnaast is ook het Belgische collectief Peeping Tom in de prijzen gevallen. De Britse theaterprijs, vernoemd naar de acteur Laurence Olivier, wordt gezien als een van de meest prestigieuze prijzen in de Britse theaterwereld.
Ivo Van Hove (rechts) samen met de Britse regisseur David Lan.

Ivo Van Hove werd bekroond voor "A view from the bridge", een bewerking van het stuk van de beroemde Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller. Die productie ging gisteravond overigens met drie prijzen naar huis, want het stuk kreeg ook de award voor de beste bewerking, terwijl de Britse hoofdrolspeler Mark Strong tot de beste acteur werd gekroond.

Maar Van Hove was niet de enige Belg die bij de uitreiking van de Laurence Olivier-awards in de prijzen viel. Want "32 rue Vandenbranden" van het Belgische gezelschap Peeping Tom kreeg de award voor de beste nieuwe dansproductie.

Bij de prijsuitreiking van ging verder de Britse Penelope Wilton naar huis met de award voor beste actrice, voor haar rol in "Taken at midnight". Andere opvallende winnaars waren de Amerikaanse acteur Kevin Spacey, die een special award kreeg, en de Britse rocker Ray Davies (The Kinks), die een prijs kreeg voor "Outstanding Achievement in Music".

Voor de Olivier Awards komen alle theaterproducties in aanmerking die tussen 1 januari en 31 december in een Brits theater in productie zijn gegaan, op voorwaarde dat die op het moment van de nominatie al minstens 30 keer zijn opgevoerd.