China laat drie feministen vrij

In China zijn drie feministische activistes vrijgelaten. De drie zaten al meer dan een maand in de cel omdat ze een manifestatie hadden gepland op internationale vrouwendag tegen ongewenste intimiteiten op het openbaar vervoer. Dat heeft de advocaat van een van hen gemeld.
Wei Tingting (rechts), een van de vrijgelaten vrouwen.

Eerder hadden ze al geprotesteerd tegen het geweld tegen vrouwen binnen het gezin, en het gebrek aan openbare toiletten. Twee andere activistes, die samen met de drie waren opgepakt, zitten nog vast. Wellicht moeten ze alle vijf wel nog terechtstaan. Ze riskeren dan drie jaar cel wegens ordeverstoring.

Het oppakken van de vrouwen had tot internationale verontwaardiging geleid, onder meer van de Europese Unie en van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton. 

Sinds het aantreden van president Xi Jinping zijn al honderden activisten en dissidenten opgepakt en in de gevangenis beland.