Danny Verbiest (Samson): "Geen behoefte aan vrije dagen"

Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de kinderjaren van de huidige generatie twintigers en dertigers. Massaal stemden ze af op onder meer "Kameleon" en "Samson & Gert". "Een fantastische tijd", herhaalt Danny Verbiest meerdere keren tijdens ons gesprek. We ontmoeten Verbiest bij hem thuis, op zijn vrije dag. Want hoewel hij bijna 70 is, zit zijn agenda tjokvol. "Tot juli weet ik al wat te doen."

Villa Samson, de Appeltuin en het Ronald McDonalds-huis, onthoud die namen. Het zijn drie onderdelen van een en hetzelfde project waar Verbiest aan meewerkt. De bedoeling? Een duw in de rug geven aan mensen die tegenslag kennen.

Villa Samson wordt gebouwd in de omgeving van UZ Brussel. Patiënten in die ziekenhuizen zullen naar daar kunnen gaan om hun huisdieren te bezoeken. Op dezelfde site komen ook de Appeltuin en het McDonaldshuis. De Appeltuin opent eind deze maand de deuren. Kankerpatiëntjes kunnen daar terecht om zich uit te leven in een speel- en leertuin.

Het eerste McDonaldhuis van België wordt net als in Nederland een centrum waar familieleden van ziekenhuispatiëntjes voor weinig geld kunnen overnachten. Mensen die het financieel moeilijk hebben, moeten op die manier niet iedere dag de verplaatsing maken van thuis naar het ziekenhuis.

In bovenstaande projecten kruipt zeer veel tijd, hebt u dan geen behoefte om het rustiger aan te doen?
Danny Verbiest: “Ik wil niet stilvallen, maar iedereen is natuurlijk anders. Een tijdje geleden sprak ik met een kennis die toen al twee jaar met pensioen was. Vanaf het moment dat hij zijn pensioen kon aanvragen, deed hij het ook. En hij zette een punt achter al zijn activiteiten. Wat doet hij iedere dag opnieuw? Zijn twee kranten lezen, eten, tv-kijken en slapen. Hij beseft het nog niet, maar eigenlijk is hij al twee jaar dood."

Ziet de dag van een meerderheid van de gepensioneerden er zo niet uit?
Danny Verbiest: “Jammer genoeg denk ik inderdaad dat die situatie geldt voor een heleboel mensen. En in mijn ogen is dat volledig fout. Je moet zien dat je bepaalde hobby’s blijft doen en dat je je leven verderzet. Mijn agenda staat tot in juli al vol met verschillende activiteiten. De afgelopen 14 dagen had ik elke dag een activiteit gepland. Ik zou perfect elke dag vrij kunnen zijn, maar ik heb geen behoefte aan vrije dagen.”

Angst voor het zwarte gat hebt u dus nooit gehad?
Danny Verbiest: “Voor het zwarte gat ben je zelf verantwoordelijk. Toen destijds bleek dat Samson populair werd bij kinderen, zei men dat we het gat in de markt gevonden hadden. Maar er was helemaal geen gat. Als je een gat in de markt wil hebben, dan moet je een gat maken en zien dat je het zelf kan opvullen.”

U heb dat gat gemaakt en jarenlang opgevuld met Gert Verhulst. Ziet u hem nog?
Danny Verbiest: “Ja ik heb Gert en Hans (Bourlon, red.) vorige week nog gezien. Maar elkaars deur platlopen doen we niet. Dat deden we vroeger ook niet trouwens. Het blijft altijd plezierig om elkaar tegen te komen en een praatje te slaan.’

Een avondje doorzakken en praten is er nog niet van gekomen?
Danny Verbiest: “Dat hebben we nog niet gedaan, maar ik zou dat zeker nog graag eens doen. We zijn er nu we al toe gekomen om te zeggen: “we gaan eens iets eten samen”. Maar hij heeft het druk en ik heb het druk.

Hoe gaat het intussen met uw plannen om een animatieserie te maken?
Danny Verbiest: “Die animatieserie is klaar en ik vind ze zelf zeer goed. Maar, ik moet daar eerlijk in zijn, ik heb niet de moed om als een handelsreiziger van deur tot deur te gaan om dat ding te verkopen.”

Dus u hebt goed materiaal, maar u doet er niets mee?
Danny Verbiest: “Ja, ik weet hoe de markt in elkaar zit. De kwaliteit van het materiaal is niet het superieure belang. Wel wie je kent en wie je een duw in de rug kan geven. En ik heb geen zin om dat allemaal nog eens te herbeginnen.”

Steekt het dan niet als u naar de huidige kinderprogramma’s op televisie kijkt?
Danny Verbiest: “Mijn jongste dochter is 8 jaar en ze kijkt dus regelmatig naar kinderprogramma’s op tv. Het gebeurt dan dat ik denk “zijn ze niet verlegen om zoiets uit te zenden?” Dat grenst aan het ongelooflijke. Sterker nog, daaruit blijkt een misprijzen voor kinderen. Maar eigenlijk zou ik dat niet mogen zeggen, want ik doe zelf niet de moeite om het anders te doen.”

Mag een tv-zender u contacteren om advies te geven over kinder- en jongerenprogramma’s?
Danny Verbiest: “Zeker, ik wil dat met heel veel plezier doen. Maar dan moet het wel op een ernstige manier gebeuren. Met een goed idee alleen heb je nog geen goed programma. Eerst en vooral zou ik enkele weken de huidige kinderprogramma’s grondig moeten bekijken en analyseren. Wat is nu het probleem? Wat is het tekort en wat moeten we opvullen?"

Tot slot, hoe kijkt u naar het succes van Studio 100?
Danny Verbiest: “Dat is zo mooi. Alles wat ze doen en wat succesvol is, daar ben ik uiteraard heel fier op. Toen ik ben weggegaan, ben ik alles blijven volgen. En het doet mij heel goed als ik zie wat er van geworden is. Het is een wereldspeler geworden.”

Voor “Samson & Gert” heeft Danny Verbiest honderden scenario’s geschreven. Om de personages zo geloofwaardig mogelijk te maken, heeft hij ze gebaseerd op mensen die hij persoonlijk kent. Alberto, Octaaf, de burgemeester en zelf Marlène komen uit Verbiests kennissenkring.

“Je ziet ze nooit, maar ik kén Marlène. Ze heet niet Marlène, maar ik ken haar persoonlijk en het is een feeks van een vrouw. Dat verklaart natuurlijk waarom Samson haar niet kan uitstaan. Hij weet dat ze van Gert profiteert, maar Gert ziet het niet omdat hij verliefd is op haar.”

Alberto Vermicelli is gebaseerd op een oude kapper van Verbiest. “Hij was graatmager en hij speelde toneel. Hij vond zichzelf de beste acteur van de hele wereld. Dat hij nauwelijks werd gevraagd om mee te spelen, kwam volgens hem omdat ze jaloers waren op zijn kunnen.”

“Mijn achterbuur stond centraal voor de rol van Octaaf De Bolle. Als ik hem iets vertelde, reageerde hij steevast als volgt: “ooh, maar ik heb bij de para’s gezeten en daar heb ik dat duizend keer gedaan”. Telkens opnieuw begon hij over zijn para’s. Op een dag kwam ik hem tegen en hij zei me: “ik heb gekeken en gelachen, maar dat nieuwe personage, die De Bolle, wat een flauwe vent is dat”. Ik heb er wijselijk niets op gezegd”, lacht Verbiest.

Het personage van de burgemeester is gebaseerd op een bestaand politicus, iemand die effectief burgemeester is geweest. De politicus weet dat zelf niet en Verbiest laat het achterste van zijn tong niet zien. “Al kan ik wel zeggen dat hij op dit moment geen burgemeester meer is.”

Meest gelezen