Duel met het zwaard of met het woord? Poolse prins daagt Farage uit

Janek Żyliński, de aristocratische zoon van de Poolse oorlogsheld Andrzej Żyliński die nu in de Britse hoofdstad Londen woont, daagt Nigel Farage in een videoboodschap uit tot een duel. Hij heeft het naar eigen zeggen gehad met het immigratiediscours van de leider van de xenofobe UKIP-partij. Het duel kan plaatsvinden in een park, op 18e-eeuwse wijze met het zwaard, of in een tv-studio, met woorden.

Janek Żyliński is de zoon van de Poolse officier Andrzej Żyliński, die in 1939 een succesvolle aanval leidde tegen de nazi's. Hij woont nu in Ealing, een voorstad van Londen.

In zijn videoboodschap toont Żyliński een gouden beeld van zijn vader, te paard. Het beeld wordt later dit jaar officieel ingehuldigd om de heldendaden van zijn vader te eren.

Maar het beeld heeft Żyliński ook geïnspireerd. "Ik heb genoeg van de discriminatie tegen Polen in dit land", zegt hij. "Het meest idiote dat ik heb gehoord was Nigel Farage die immigranten de schuld geeft voor de files op de M40-autosnelweg."

"Genoeg is genoeg, mijnheer Farage", besluit hij. "Ik wil u uitdagen tot een duel. We kunnen op een morgen elkaar ontmoeten en deze zaak oplossen met het zwaard, zoals het een zichzelf respecterende Poolse aristocraat en een Engelse gentleman betaamt."

Żyliński beseft dat een duel dezer dagen niet meer toegelaten is - laat staan dat Farage zich tot zo'n strijd zou laten verleiden. Daarom heeft Żyliński een alternatief: "Mocht uw zwaard wat roestig zijn, dan kunnen we elkaar ook in een tv-studio treffen voor een duel met woorden, in de aanloop naar de verkiezingen."

Meest gelezen