Handgeschreven notitieboekje Alan Turing onder de hamer

In New York wordt vandaag een notitieboekje geveild van Alan Turing, de Britse wiskundige die tijdens WO II de Duitse Enigma-code wist te kraken. Het curiosum brengt naar schatting 1 miljoen dollar (een kleine 950.000 euro) op.
2015 Getty Images

In 1942 was Turing als een bezetene aan het werk om de aartsmoeilijke Enigma-code van de nazi's te breken, iets wat nog niemand was gelukt. In een notitieboekje pende hij tal van bedenkingen en berekeningen neer verspreid over 56 pagina's. Dat boekje wordt vandaag bij veilinghuis Bonhams in New York geveild. Voor zover bekend gaat het om het meest uitgebreide manuscript van Turing.

Hoewel Turing uiteindelijk in zijn opzet slaagde en de code kraakte, zou hij na de oorlog danig van zijn voetstuk vallen. De man was homoseksueel, wat toen nog een een strafbaar gegeven was in het Verenigd Koninkrijk. In 1954 stierf hij aan de gevolgen van een cyanidevergiftiging. Zijn verhaal was vorig jaar te zien in de film "The imitation game" met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol.

Naast het notitieboekje gaat ook een authentieke Duitse Enigma-codeermachine onder de hamer. Het ding werd in 1944 op bestelling van het Duitse leger gemaakt en werkt nog steeds. De opbrengst wordt geschat op 140.000 tot 180.000 dollar (132.000 tot 170.000 euro).