Het wiskundige raadsel uit Singapore opgelost

Het enige juiste antwoord is dat Cheryl op 16 juli verjaart.

We halen er nog even de tien mogelijke data bij:

  • 15 mei
  • 16 mei
  • 19 mei
  • 17 juni
  • 18 juni
  • 14 juli
  • 16 juli
  • 14 augustus
  • 15 augustus
  • 17 augustus

 

Wat al zeker niet kan, zijn de data 18 juni en 19 mei. 18 en 19 komen slechts één keer voor in het lijstje en Bernard, aan wie Cheryl de dag heeft verklapt, zou dan meteen de volledige verjaardagsdatum kennen.

Ook de andere dagen van de maanden mei en juni kunnen niet, want Albert (die de maand kent) kon anders niet zeker weten dat Bernard (die de dag kent) het niet weet.

We kunnen er dus vanuit gaan dat de verjaardag van Cheryl in de maand juli ofwel in de maand augustus valt. Als Cheryl het getal 14 aan Bernard heeft meegedeeld, zou hij de verjaardagsdatum nog niet kunnen weten want zowel 14 juli als 14 augustus staan tussen het lijstje van mogelijke data. Die twee data kunnen we dus ook schrappen.

Uiteindelijk blijven dus 16 juli, 15 augustus en 17 augustus over. Albert (die de maand kent) weet het juiste antwoord uiteindelijk ook, dus het kan niet de maand augustus zijn (want zowel 15 als 17 augustus staan tussen de mogelijke antwoorden). 

16 juli is dus het enige juiste antwoord.